Khamis, 21 Jun 2012


Orang Yang Diwajibkan Membayar Zakat


Orang yang mempunyai mana-mana jenis harta yang tersebut. Dan cukup pula syarat-syaratnya, diwajibkan membayar zakatnya.
Syarat-syaratnya itu ialah: Islam, merdeka,  hak milik yang sempurna(1), cukup nisab(2) dan "haul" (genap setahun dalam miliknya).(3)


Nisab itu pula disyaratkan:


1.   Hendaklah ia berlebih daripada haj at keperluan seseorang yang asasi:
Perbelanjaan makan minum,  pakaian,  tempat tinggal,  kenderaan dan alat-alat perusahaan.

2. Hendaklah ia genap setahun menurut hitungan tahun hijrah dan dikira permulaannya dari tarikh ia dimiliki serta berterusan cukupnya di sepanjang-panjang tahun itu. Kalau ia kurang dalam masa yang tersebut, kemudian ia cukup semula, maka permulaan tahun haulnya ialah dan masa ia cukup semula.(4)
Menurut penjelasan Imam Nawawi rahimahullah: Pada harta yang diwajibkan zakatnya dan dikehendaki genap setahun - seperti emas perak dan binatang ternak - disyaratkan cukup nisab di sepanjang-sepanjang tahun haulnya. Kalau nisab (yang telah cukup) itu kurang pula (sesudah itu) dalam satu lahzah dari tahun itu maka putuslah haulnya. Kalau nisab yang tersebut cukup sesudah itu, hendaklah dikira semula tahun haulnya dari masa ia cukup nisab. (5)
______________________________
1. Yakni harta itu kepunyaannya yang dikuasai dengan sepenuhnya.
2. Nisab ialah kadar atau jumlah yang tertentu dari harta itu, yang diwajibkan zakatnya.
3. Kecuali tiga jenis harta yang tidak disyaratkan (haul), iaitu hasil tanaman,  benda-benda galian dan (Rikaz). Semuanya ita dibayar zakatnya sebaik-baik sahaja mendapat hasilnya.
4. Fiqh al-Sunnah (1:334).
5. Kitab yang sama (1:335). Ini ialah menurut jumhur ulama' meliputi mazhab Syaf'i, Maliki dan Hanbali. Menurut mazhab Hanafi pula: Disyaratkan cukup nisab pada awal tahun haulnya dan pada akhirnya. Kalau nisab berkurangan dalam masa antara awal dan akhir tahun haulnya yang tersebut, maka itu tidak mencacatkan.

Tiada ulasan:

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
### Sabda Rasulullah SAW : "Di tengah-tengah kalian terdapat masa KENABIAN yang berlangsung selama Allah menghendakinya. Lalu Dia mengangkat masa itu ketika Dia berkehendak untuk mengangkatnya. Kemudian akan ada masa KEKHILAFAHAN yang mengikuti Manhaj Kenabian yang berlangsung selama Allah menghendakinya. Lalu Dia mengangkat masa itu saat Dia berkehendak untuk mengangkatnya. Kemudian akan ada masa KEKUASAAN YANG ZALIM yang berlangsung selama Allah menghendakinya. Lalu Dia mengangkat masa itu ketika Dia berkehendak untuk mengangkatnya. Kemudian akan ada masa KEKUASAAN DIKTATOR (kuku besi) yang menyengsarakan yang berlangsung selama Allah mengkehendakinya. Lalu Dia mengangkat masa itu saat Dia berkehendak untuk mengangkatnya. Selanjutnya akan muncul kembali masa KEKHILAFAHAN yang mengikut MANHAJ KENABIAN." Setelah itu Beliau diam. (HR Ahmad)### @@@ MANUSIA YANG BERAKAL IALAH MANUSIA YANG SUKA MENERIMA DAN MEMINTA NASIHAT
وَعَدَ ٱللَّهُ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ مِنكُمۡ وَعَمِلُواْ ٱلصَّـٰلِحَـٰتِ لَيَسۡتَخۡلِفَنَّهُمۡ فِى ٱلۡأَرۡضِ ڪَمَا ٱسۡتَخۡلَفَ ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِهِمۡ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمۡ دِينَہُمُ ٱلَّذِى ٱرۡتَضَىٰ لَهُمۡ وَلَيُبَدِّلَنَّہُم مِّنۢ بَعۡدِ خَوۡفِهِمۡ أَمۡنً۬ا‌ۚ يَعۡبُدُونَنِى لَا يُشۡرِكُونَ بِى شَيۡـًٔ۬ا‌ۚ وَمَن ڪَفَرَ بَعۡدَ ذَٲلِكَ فَأُوْلَـٰٓٮِٕكَ هُمُ ٱلۡفَـٰسِقُونَ "Allah menjanjikan orang-orang yang beriman dan beramal soleh dari kalangan kamu (wahai umat Muhammad) bahawa Dia akan menjadikan mereka khalifah-khalifah yang memegang kuasa pemerintahan di bumi, sebagaimana Dia telah menjadikan orang-orang yang sebelum mereka: Khalifah-khalifah yang berkuasa dan Dia akan menguatkan dan mengembangkan agama mereka (agama Islam) yang telah diredhaiNya untuk mereka; dan Dia juga akan menggantikan bagi mereka keamanan setelah mereka mengalami ketakutan (dari ancaman musuh). Mereka terus beribadat kepadaKu dengan tidak mempersekutukan sesuatu yang lain denganKu dan (ingatlah) sesiapa yang kufur ingkar sesudah itu, maka mereka itulah orang-orang yang derhaka." (SURAH AN NUR:55)###